Om verschillende redenen zijn er steeds meer mensen die ervoor kiezen om parttime te werken. Het kan bijvoorbeeld een perfecte oplossing bieden tegen overmatige werkstress, het kan de manier zijn om meer tijd met de kinderen te kunnen doorbrengen of het kan om medische redenen een prima oplossing zijn. De redenen om parttime te werken zijn heel persoonlijk en het is een keuze die iedereen voor zichzelf moet maken.

Wel is het zo dat parttime werken enkele gevolgen met zich meebrengt, waarover hieronder meer.

Wat betekent parttime werken?

Als je meer dan 12 uur en minder dan 32 uur per week werkt, kun je zeggen dat je parttime werkt. In sommige gevallen is het de werkgever die een baan aanbiedt in een parttime dienstverband, in andere gevallen kan de vraag om uiteenlopende redenen ook van de werknemer uitkomen. Hoe die uren precies over de week verdeeld worden maakt eigenlijk op zich niet uit, zolang je maar binnen de minimum- en maximumgrens blijft. Zo kun je bijvoorbeeld halve dagen werken op enkel op bepaalde dagen werken.

Waarom zou je een parttime baan overwegen?

De verhouding tussen werk en privé is voor veel mensen een doorslaggevende reden om een parttime baan te nemen. Je hebt het inkomen wel nodig, maar je wil je ook voldoende tijd overhouden voor je gezin en de taken die daar op je wachten. Wat we ook vaak zien, zijn mensen die parttime werken omdat één van de ouders zorgbehoevend is en zij die zorg op zich willen nemen.

Soms kiezen mensen ook voor een parttime baan omdat ze daarnaast nog andere werkzaamheid uitoefenen. Dit kan als freelancer zijn bijvoorbeeld maar je kunt evengoed een goede bijbaan Alphen aan den Rijn op het oog hebben.

Wie naast het werken ook nog wil gaan studeren, kan ook een prima oplossing vinden in een parttime baan. Zo blijft er voldoende tijd over om te studeren, maar wordt de band met het beroepsleven toch nog onderhouden.

Waar moet je op letten?

Uiteraard betekent minder uren werken ook dat je loon een stuk lager zal zijn, tenzij je natuurlijk naast je bestaande job de beste parttime vacatures Leiden uitpluist om dat inkomen aan te vullen, of om die baan te vinden die je helemaal op het lijf geschreven is, maar niet fulltime te vinden is.

Niet alleen je loon zal verminderen als je parttime werkt, ook in je aantal verlofdagen bijvoorbeeld zal het een verschil uitmaken, en uiteraard ook voor de berekening van je pensioen later. Bovendien is het zo dat je in geval van ontslag een lagere uitkering zult krijgen die gebaseerd is op het aantal uren van je arbeidscontract.

Het kan dus erg aantrekkelijk klinken om parttime te gaan werken, maar je doet er goed aan vooraf op een rijtje te zetten wat daar de gevolgen van zijn. Verschillende instanties, zoals diensten voor loopbaanbegeleiding, kunnen je helpen om een weloverwogen keuze te maken.