Ontspan

Haptonomie is een benadering die zich richt op de relatie tussen lichaam en geest. Het is gebaseerd op het idee dat ons lichaam ons kan helpen om ons bewust te worden van onze emoties en gevoelens. Hier zijn enkele kernbegrippen en voordelen van haptonomie.

Wat is haptonomie?

Haptonomie is ontwikkeld door de Nederlandse fysiotherapeut Frans Veldman in de jaren 50 van de vorige eeuw. Het richt zich op het begrijpen van de emotionele en affectieve dimensie van het menselijk bestaan. Het gaat over het contact maken met jezelf en anderen op een meer bewuste en authentieke manier. De haptonomie benadrukt de verbinding tussen lichaam, geest en emoties en legt de nadruk op het belang van affectief contact.

Kernbegrippen van haptonomie

Haptonomie gaat uit van een aantal kernbegrippen die belangrijk zijn om te begrijpen wat deze benadering inhoudt. Een van de belangrijkste begrippen is affectiviteit. Dit gaat over de manier waarop we contact maken met onszelf en anderen. Een ander belangrijk begrip is het lichaam. Haptonomie benadrukt de belangrijke rol van het lichaam bij het begrijpen van onze emoties en gevoelens. Kijk hier voor meer informatie Haptoteraphie Amstelveen.

Voordelen van haptonomie

Haptonomie kan verschillende voordelen bieden voor mensen die het beoefenen. Het kan helpen om meer bewust te worden van emoties en gevoelens en deze op een gezonde manier te uiten. Haptonomie kan ook helpen om meer verbinding te maken met anderen en betere relaties op te bouwen. Daarnaast kan haptonomie helpen bij het verlichten van stress en angst.

Hoe werkt haptonomie?

Bij haptonomie wordt er gewerkt met aanraking en lichaamsbewustzijn. Een haptonoom kan aanwijzingen geven voor hoe je je lichaam beter kunt voelen en hoe je meer in contact kunt komen met je emoties. De haptonoom kan ook oefeningen geven om je te helpen meer verbinding te maken met anderen.

Haptonomie en therapie

Haptonomie kan worden gebruikt als aanvulling op andere therapieën of als een op zichzelf staande behandeling. Het kan helpen bij verschillende aandoeningen, waaronder angst, depressie, stress en relatieproblemen. Haptonomie kan ook nuttig zijn voor mensen die op zoek zijn naar meer bewustwording en verbinding in hun leven.