Ben jij van plan een huis te renoveren of om zelfs een huis te kopen? Dan is een bouwdepot wat voor jou! Zie het als een aparte rekening bij je bank. De bank stort een bouwdepot dat blijft staan voor 2 jaar. Wat is bouwdepot precies? En hoe gaat het in zijn werk? Dat lees je hier:
Wat is een bouwdepot en wat zijn de voorwaarden?
Een bouwdepot is een soort spaarpotje dat je gebruikt voor de bouw van een nieuw huis of voor een verbouwing. Over het geld dat in jouw bouwdepot staat, ontvang je rente. Aan een bouwdepot zitten een aantal voorwaarden vast. De eerste voorwaarde is als volgt: wanneer je een huis koop mag je hypotheek niet hoger zijn dan 100% van de waarde van het huis na de verbouwing. Deze waarde wordt bepaald door een taxateur na een taxatie huis.
Je kunt tot 2 jaar gebruik maken van het bouwdepot. Als er dan nog geld in het bouwdepot zit, dan wordt dit bedrag afgelost op de hypotheek. Als je binnen de 2 jaar al klaar bent met de bouw of de verbouwing, dan kun je ook zelf het bouwdepot opzeggen. Onthoud wel dat je niet alles uit het bouwdepot kunt betalen.
Bouwdepot aanvragen
Je weet nu dat je gaat bouwen of verbouwen. Ook dat er dus een bouwdepot in beeld komt. Voor deze in beeld kan komen, moet je een bouwdepot aanvragen en afsluiten. Het bedrag dat je kunt lenen met een bouwdepot kun je vaak binnen 2 minuten ergens berekenen, maar voor het aanvragen van een bouwdepot moet je wel wat stappen doorlopen. Je stelt eerst een verbouwingsspecificatie op een deze bespreek je vervolgens met je adviseur. Bespreek welke bank dit jou het beste kan geven. Daarna volgt de taxatie huis om de waarde van het huis in te schatten.
Een bouwdepot is dus een soort spaarpotje die je ondersteunt bij de bouw of de verbouwing van je huis. Als jij voldoet aan de voorwaarden hiervan, dan kun jij aardig wat geholpen worden. Dit voor 2 jaar lang. Het aanvragen van het depot is ook weinig werk en zo gedaan. Stel de verbouwingsspecificatie op en ga op gesprek met een adviseur. Weet welke bank het best bij jou past en meld je aan. De financiers nemen het meest uit handen en jij hoeft dus weinig zelf te doen. Handig, want zo kun jij je richten op de verbouwing of de bouw!