Elke onderneming moet verplicht een boekhouding bijhouden. Dit wordt verplicht door de belastingdienst, maar is voor jezelf ook slim. Zo krijg je beter inzicht in je inkomsten en uitgaven en of je wel winst maakt. Vaak wordt gekozen voor een boekhoudprogramma. Heeft deze ook nadelen voor mijn onderneming?

Wat doet een boekhoudprogramma?

Jaren geleden hoefde je alleen al je bonnetjes en facturen goed te bewaren en die eens in de zoveel tijd aan de boekhouder geven. Hij voerde deze gegevens in, maakte een overzicht en verzorgde de belastingaangifte. Tegenwoordig gaat dit een stuk makkelijker.

In een boekhoudprogramma hou je bij wat alle inkomsten en uitgaven zijn van je onderneming. Zo zie je meteen hoeveel omzet je maakt en of je winst draait. Zo kom je er ook op tijd achter als je onderneming verlies begint te draaien.

Tegenwoordig wordt meestal gekozen voor een online boekhoudprogramma. Je kunt er ook voor kiezen om het in Excel te doen. Maar aangezien je digitaal alles moet aanleveren aan de belastingdienst is het op papier bewaren van je administratie niet meer verplicht.

Inkomstenbelasting betalen

Als ondernemer moet je inkomstenbelasting betalen over de winst van je onderneming. Door een duidelijke boekhouding bij te houden weet je precies wat je elke maand moet afdragen. Er zijn verschillende regelingen waardoor je je winstbedrag naar beneden kan bijstellen. Dit worden ook wel aftrek of winstvrijstelling genoemd. Door je boekhouding duidelijk en overzichtelijk te hebben, zie je in 1 oogopslag of je hiervoor in aanmerking kunt komen.

Online boekhouden

Een online boekhouding heeft hetzelfde doel als een boekhoudprogramma die je op de computer hebt staan. Je online boekhouding is alleen geen programma op de computer, maar een website of app waar je alles in bijhoudt. Je logt in op een goed beveiligde site en betaald een vast bedrag voor het online boekhouden.

Het voordeel ervan is dat je altijd en overal bij je boekhouding kunt. Je kunt het openen en bekijken op je telefoon, laptop of tablet. Zo kun je altijd alles bijwerken en heb je altijd duidelijk inzicht in de cijfers van je onderneming. Ook kun je meerdere mensen toegang geven zodat bijvoorbeeld ook de boekhouder snel inzicht kan hebben in de cijfers.

Nadelen van online boekhoudprogramma ’s

Je wilt natuurlijk het beste boekhoudprogramma voor je onderneming, waardoor het boekhouden een fluitje van een cent wordt. Toch hebben online boekhoudprogramma’s niet alleen maar voordelen, maar ook zijn er nadelen.

Zo ben je bijna altijd afhankelijk van een abonnement, wat weer uitgaven zijn voor je bedrijf. Ook ben je afhankelijk van het internet. Als je ergens bent waar je geen internet hebt, of het internet ligt eruit, dan kun je simpelweg gewoon niet bij je boekhouding.

Ook hebben mensen minder vertrouwen in de veiligheid van online boekhoudprogramma’s. Ook al zijn ze goed beveiligd met wachtwoorden en twee stap verificatie, ze blijven kwetsbaarder voor hackers. Ook moet je er maar op vertrouwen dat de softwareleverancier zorgt voor goede en veilige back-ups. Iemand anders is dus verantwoordelijk voor de veiligheid van je boekhouding en dat je boekhouding aan de regels blijft voldoen.