Het verwerken van aardappelen begint natuurlijk bij het begin: de oogst. Daarna volgen er een aantal stappen. Eén van die stappen is het sorteren van aardappelen door speciale sorteermachines. Deze kun je huren maar ook gewoon kopen. Hoe je het beste aardappelen kunt sorteren en wat de voordelen zijn van dergelijke sorteermachines – dat lees je in deze blog.

Sorteren, schoonmaken en bekisten van aardappelen

Een groot deel van de aardappelboeren in Nederland (en daarbuiten) maken gebruik van landbouwmachines als transportbanden en sorteermachines. Deze groep boeren gaan zelf aan de slag met het sorteren van aardappelen, maken ze schoon met speciale machines en laat ze machinaal of met de hand in kisten stoppen. Vaak gaat dit om een groep kleinere boeren die zelf een winkeltje bij de boerderij hebben. Dit om zelf hun aardappels, en natuurlijk groenten en/of fruit, lokaal te verkopen.

De voordelen van een sorteermachine op een rij

  • Vrij weinig onderhoud
  • Compact ontwerp
  • Instelbare sorteerbeweging
  • Hoge capaciteit
  • Zeefdekken vlak en schuin instelbaar
  • Sorteermachines zijn geschikt voor zowel aardappels en uien

Sorteren van aardappelen uitbesteden aan specialist

Bij de grotere aardappelboeren gebeurt dit geregeld anders. Zij besteden het sorteren en schoonmaken van hun aardappelen liever uit aan een specialist. Deze kan dit sneller en zorgt ook voor een goede doorverkoop richting frietfabrieken, supermarkten, restaurants en andere belangstellenden. Belangrijk bij het sorteren van aardappelen is dat de juiste formaten aardappelen eruit geplukt worden. Niet alle aardappelen zijn even geschikt voor alle consumptiedoeleinden. Voor het maken van chips zijn weer andere formaten handig dan voor het maken van friet of patat. Ook zijn er dan nog de speciale aardappelrassen en groottes voor kookaardappelen, aardappels om zetmeel uit te winnen, et cetera.

Verschillende soorten aardappels

Aardappels kun je in vier categorieën indelen: vastkokend, vrij vastkokend, kruimig en zeer kruimig. Elke soort is beter geschikt voor een andere bereiding:

  • Vastkokende aardappels: geschikt voor salades, ovenschotels en gerechten waarbij je de aardappel in kleine stukjes snijdt.
  • Vrij vastkokende aardappels: geschikt om te bakken en voor in ovenschotels.
  • Kruimige aardappels: geschikt om te poffen, bakken, pureren en frituren.
  • Zeer kruimige aardappels: geschikt om te pureren of voor in een soufflé.

Na sorteren volgt het bewaren van aardappelen

Nu u weet hoe u het beste met sorteermachines aardappelen sorteert, is het goed om te weten hoe u aardappelen kunt bewaren. Het beste kunt u daarvoor een donkere, droge plek aanhouden. Een plek waar de aardappelen niet worden blootgesteld aan licht of vocht en waar de temperatuur het liefst onder de 10 graden is. Bij 2 tot 4 graden blijven de ‘piepers’ het langste goed. Om ze goed verpakt bij elkaar te houden is een zak met gaten of een jutezak aan te raden. Gebruik geen luchtdichte dozen, maar kies voor een mand of geventileerde doos. Zowel onder als bovenin is het handig om krantenpapier te plaatsen. Leg de aardappelen vooral niet in een koeling. Dat komt de smaak namelijk niet ten goede en dat zullen uw klanten ook proeven.