Ben je benieuwd hoeveel een bepaald ritje kost, of heb je bijvoorbeeld afgesproken om met iemand de kosten te delen? Dan zoek je waarschijnlijk een gemakkelijke manier om slim je benzinekosten te berekenen. Hieronder leggen we uit hoe je gemakkelijk de benzinekosten berekenen werkt en geven we je tips om je brandstofkosten te verminderen.

benzinekosten berekenen

Wanneer je de brandstofkosten wilt gaan berekenen zijn er een aantal dingen die je moet weten. Allereerst het type brandstof en de literprijs voor deze brandstof. Daarnaast het aantal gereden kilometers en het verbruik in liters. Sommige auto’s geven het aantal gereden kilometers voor een bepaalde rit aan. Om je benzinekosten te berekenen deel je aantal gereden kilometers door het gemiddelde verbruik, de uitkomst hiervan is het aantal liters brandstof dat je voor deze rit hebt gebruikt. Dit getal vermenigvuldig je vervolgens met de literprijs. Het getal daar hieruit rolt zijn de benzinekosten van deze rit. Stel je voor je rijdt 100 kilometer met een gemiddeld verbruik van 1 op 10 (1 liter brandstof per 10 gereden kilometers). Dit resulteert in een totaal verbruik van 10 liter brandstof. Als de brandstofprijs €1,80 is weet je dus dat de totale kosten €18,- (10 keer €1,80) is. Wanneer je met iemand samen rijdt is het gemakkelijk om voor vertrek de auto vol te tanken. Bij terugkomst kun je opnieuw de auto voltanken en de kosten delen door het aantal personen waarmee je rijdt. Er zijn ook apps die kunnen helpen met het berekenen van de benzinekosten.

Slim benzinekosten besparen

Brandstofkosten lopen snel op, daarom hebben we een aantal tips over wat je kan doen om dit soort kosten te besparen. Allereerst is de plek waar je tankt belangrijk. Tankstations langs de snelweg staan bekend om hogere brandstof prijzen, vermijd deze dus. Het tijdstip van tanken beïnvloed ook de prijs, tussen 18:00 en 20:00 uur is het vaak het goedkoopst om te tanken. Als je dan toch bij het tankstation bent, is het verstandig om je bandenspanning te controleren. De juiste bandenspanning zorgt ervoor dat je verbruik per kilometer lager is. Als je eenmaal aan het rijden bent, probeer dan een constante snelheid te houden. Als je lange afstanden rijdt, maak dan gebruik van de cruise control. Het is verstandig om de airco of verwarming uit te zetten, als je deze niet persé nodig hebt. Deze warmteregulatie zorgt namelijk voor een hoger gemiddeld verbruik.