Antieke riolering

Als je in een oude stad op zoek bent naar een antieke riolering, zijn er een aantal dingen waar je op kunt letten om deze te herkennen. Hieronder staan een paar mogelijke aanwijzingen:

  1. Straatstenen: Antieke rioleringen werden meestal gebouwd in de tijd van de Romeinen tot en met de middeleeuwen. In die tijd werden straten bestraat met stenen die veel groter waren dan de stenen die tegenwoordig gebruikt worden. Als je dus grote stenen ziet in de straat, kan dit een indicatie zijn dat er een oude riolering onder ligt. Dit is vooral het geval in Utrecht waarbij ontstopping Utrecht te vaak voorkwam door de oude rioleringen.
  2. Gebruik van materialen: Antieke rioleringen werden meestal gebouwd van materialen zoals hout, baksteen, steen of klei. Als je bijvoorbeeld gedeeltes van een straat ziet die zijn opgebouwd uit deze materialen, kan dit een aanwijzing zijn dat er een antieke riolering onder ligt.
  3. Gracht: In de middeleeuwen hadden veel steden een gracht die door de stad liep om water af te voeren en riolering af te voeren. Als je bijvoorbeeld een gracht ziet in de buurt van oude gebouwen, kan dit een aanwijzing zijn dat er een antieke riolering onder ligt. Ook in Arnhem hebben ze last van ontstoppingen Verstopte rioleringen in Houten waren ook aan de orde van de dag. We spraken de burgemeester van Houten die dagelijks met riool ontstoppen Houten te maken heeft
  4. Gootjes en afvoeren: Veel oude gebouwen hadden afvoergootjes en afvoerputjes die aangesloten waren op een riolering. Als je in de buurt van oude gebouwen afvoergootjes en afvoerputjes ziet, kan dit een aanwijzing zijn dat er een antieke riolering onder ligt.
  5. Archeologisch onderzoek: Als je zeker wilt weten of er een antieke riolering onder een bepaald gebied ligt, kun je het beste archeologisch onderzoek laten doen. Een archeoloog kan met behulp van grondboringen en grondbemonstering vaststellen of er oude rioleringen onder de grond liggen.

Ga nooit zelf graven

Het is belangrijk om te onthouden dat antieke rioleringen soms gevaarlijk kunnen zijn vanwege hun ouderdom en staat van verval. Als je denkt dat je een antieke riolering hebt gevonden, is het daarom verstandig om dit te melden bij de gemeente en niet zelf te gaan graven.