Waarom EPS parels?

EPS parels zijn verreweg het beste en sterkste isolatiemateriaal voor uw spouwmuur. Met de korrels heeft u ook het minste risico voor het navullen van uw spouwmuur. Het materiaal kunt u eindeloos recyclen, zijn milieuvriendelijk en toegepast in allerlei (zware) toepassingen gebruikt. Zelfs in de water- en wegenbouw, als drijvende steiger, in zwemvesten, als drukverdeler en als lichtgewicht ophoogmateriaal onder wegen en funderingen. In dit artikel leggen we u uit wat EPS korrels precies zijn, wat de voordelen en eigenschappen zijn. Kortom: waarom EPS parels zo geschikt zijn voor spouwmuurisolatie.

Wat zijn EPS parels?

EPS parels zijn kleine isomobolletjes en bestaan vooral uit waterstof en koolstof. Bij de na-isolatie van bestaande spouwmuren worden de korrels via gaten in de voegen van de gevel in de spouw geblazen. Bij nieuwbouwwoningen wordt EPS in de vorm van isolatieplaten als muurisolatie geplaatst.

Levenslange levensduur

EPS spouwmuurisolatie parels behoren tot de isolatiematerialen met uitzonderlijke en unieke eigenschappen. De korrels bestaan voor 2% uit polystyreen en 98% lucht. Een enkele parel meet ca. 3 tot 6 millimeter en telt ontelbare gesloten celletjes die met lucht gevuld zijn. dat maakt ook dat ze heel licht van gewicht zijn, maar ondertussen ook sterk, drukvast en bestand tegen water. In de spouw hebben ze een geschatte levensduur van ruimschoots 100 jaar.

Voordelen van spouwmuur isoleren met korrels

  • Sterkste en beste isolatiemateriaal
  • Perfect gevulde muren
  • Optimaal wooncomfort
  • Lagere woonlasten
  • Niet schadelijk voor het milieu

Eigenschappen EPS parels

We gaven al een paar eigenschappen prijs, maar om nog even dieper daarop in te gaan: EPS parels kunnen geen vocht opnemen. Ze worden met een dun lijmlaagje in de spouwmuur gebracht. Wanneer dat op de juiste deskundige manier gebeurt, vult het uiteindelijk alle oneffenheden en gaten op. Het resultaat is een perfect gevulde muur / muren. Het belangrijkste resultaat is nog wel dat u een behaaglijk gevoel hebt in uw eigen huis en daarbij lagere kosten. Omdat een goede isolatie immers energiekosten bespaart.

Verder zijn EPS korrels milieuvriendelijk omdat ze bestaan uit slechts één materiaalsoort. Het maakt het daardoor erg geschikt om theoretisch gezien eindeloos te recyclen. Voor velen een verrassend eenvoudig en veilig te gebruiken isolatiemateriaal.

Onafhankelijk onderzoek naar EPS parels

EPS parels hebben dus een erg lange levensduur. Dat bleek al eerder uit een onafhankelijk onderzoek uit 1985. Een onafhankelijk adviesbureau concludeerde destijds dat de korrels na 14 jaar in een constructie onder de grond nog volledig voldeden aan de eigenschappen. En dat de constructies minder onderhoud behoefden door de hoogwaardige eigenschappen van de EPS Parels. Zo is in 1996 tijdens de sloop een monster EPS korrels onderzocht uit het oude gemeentehuis van Den Haag. Het bleek dat de isolerende eigenschappen na 20 jaar nog volledig voldeden aan de toenmalige en huidige eisen.

Wanneer is uw spouwmuur geschikt voor EPS parels?

Als u helemaal tot hier bent gekomen in dit artikel, heeft u uw antwoord gevonden op de vraag ‘waarom EPS parels’. Maar let wel: niet elke spouwmuur is geschikt voor deze korrels. Om uw spouwmuur te kunnen isoleren met EPS parels moet de spouwmuur aan een aantal voorwaarden voldoen. Ten eerste de staat van de gevel. Deze mag namelijk niet teveel schade hebben zoals barsten of scheuren. Daardoor kan het isolatiemateriaal aantasten of uit de spouw lekken. Ook de breedte van de schouw speelt een rol. Om EPS korrels naar binnen te kunnen blazen moet de spouw minstens 3 cm breed zijn.