Bouwkunde heeft te maken met alle informatie en kennis dat te maken heeft met bouwen. Je moet over bepaalde kennis beschikken van woningen, utiliteit en andere soort gebouwen. Er worden allemaal technieken toegepast op de bouw en bouwkunde is daar eigenlijk een soort verzamelnaam van. Benieuwd wat een bouwkundig medewerker allemaal doet? Dat lees je in dit artikel!
Dit leer je
Als je wil solliciteren op vacatures in de bouwkunde dan moet je eerst een opleiding bouwkunde hebben gevolgd en afgerond. Bij deze opleiding leer je onder andere hoe je technische tekeningen maakt van woningen, utiliteit en andere gebouwen. Buiten dat je moet weten hoe je deze tekeningen moet maken is het ook van belang dat je weet hoe je deze vervolgens kan lezen. Er worden in de bouw verschillende bouwsystemen gebruikt hier wordt ook aandacht aan besteed tijdens de opleiding.
Wat kun je met de opleiding bouwkunde?
Zodra je de opleiding bouwkunde hebt afgerond heb je erg veel keuze in bedrijven waar je aan de slag kan. Je kan bijvoorbeeld kiezen tussen baantjes als bouwplaatsmanager bij een aannemer of bij een architectenbureau als projectleider. Het grootste gedeelte van afgestudeerde studenten bouwkunde werkt bij een architectenbureau, een aannemer of bij een ingenieur. Tekenaar, werkvoorbereider, projectleider en constructeur zijn veel voorkomende startersfuncties. Ongeveer de helft van de studenten werkt aan kantoren en bedrijven, een kwart is bezig in de woningbouw en een kwart werkt met restauratie, renovatie, bouwmaterialenleveranciers en onderhoud.
Is het moeilijk?
Bouwkunde is geen eenvoudige studie. Rekenen speelt een groot en belangrijk onderdeel bij de studie en veel studenten hebben hier moeite mee. Praktische opdrachten zijn ook erg belangrijk bij de studie en nemen veel tijd in beslag. Wanneer je de opleiding goed wil afronden moet je ervan uitgaan dat je er zo’n 40 uur per week mee bezig bent. Kan je een beetje goed rekenen? Ben je een beetje creatief? Heb je verbeeldingskracht? Kan je goed leiding geven? Kan je goed via een planning werken? En heb je oog voor bouwtechnische details? Dan is bouwkunde echt iets voor jou!