Je hebt vast weleens gehoord van de Twentse krentenwegge. Dit is een streekproduct uit de provincie Twente. Een brood waar een grote hoeveelheid aan krenten meegebakken wordt. Deze wordt in Twente geproduceerd. Tegenwoordig kun je deze in supermarkten door het hele land heen kopen en vinden. Maar naast de krentenwegge kennen we nog veel meer verschillende soorten streekproducten. Maar wat zijn streekproducten dan precies? En welke streekproducten kennen we dan nog meer? Op deze pagina lees je meer over wat streekproducten zijn en welke streekproducten we dan kennen.

Wat zijn streekproducten?

Een streekproduct is een product dat verkocht wordt in de regio waar het vandaan komt. Vaak gaat het om producten die kleinschalig op de markt gebracht worden. Vaak is de receptuur van zo een streekproduct ook streekgebonden. We hebben het dan vooral over levensmiddelen.

Waarom zou je kiezen voor een streekproduct als de krentenwegge?

Vaak hebben streekproducten een karakteristieke smaak. Met het kopen van streekproducten ondersteun je ook nog eens de lokale ondernemers en het lokale bedrijfsleven. Ook kun je ervoor kiezen omdat je het milieu wil sparen. Er is namelijk minder transport nodig en er wordt kleinschaliger geproduceerd.

Waar kun je streekproducten vinden?

Streekproducten worden vaak in speciaalzaken verkocht.  Maar ook in de lokale supermarkten zijn ze vaak terug te vinden. Door de vraag kom je ze daar steeds vaker tegen. Dit kan alleen als de winkelketen daar de ruimte voor biedt om dit soort assortiment toe te kunnen voegen.

Door welke doelgroep worden streekproducten het meest gekocht?

De grootste doelgroep die de streekproducten koopt zijn de toeristen. Veel voorkomende producten die gekocht worden door toeristen zijn producten als kaas, honing, mosterd en dat soort dingen. De meest bekende streekproducten naast de krentenwegge zijn:

 • Berenburg uit Friesland
 • Bossche Bollen uit ’s Hertogen Bosch
 • Droge worst uit Groningen of Friesland
 • Goudse kaas uit Gouda
 • Opperdoezer aardappelen
 • Antwerpse handjes
 • Mozzarella/Gorgonzola uit Italië
 • Abdijbier uit België
 • Parmaham uit Spanje
 • Fetakaas uit Griekenland
 • Krentenwegge uit Twente

Wat zijn beschermde streekproducten?

Beschermde streekproducten zijn streekproducten die alleen in een bepaalde regio geproduceerd mogen worden. In sommige gevallen worden dan eisen gesteld aan de samenstelling van deze producten.

In ons land hebben de streekproducten een keurmerk gekregen waar je ze aan kunt herkennen. Dit keurmerk heet het Erkend Streekproduct, Dit keurmerk wordt beheerd door de stichting Streekeigen Producten Nederland. Aan dit keurmerk kun je dan ook echt alleen maar de authentieke streekproducten herkennen.

Tip: Regionalhighlights.nl