Een tijdje geleden heb je gesolliciteerd op je droombaan en na een tijd gewacht te hebben nu is het dan zo ver: Je bent uitgenodigd om op de sollicitatie te komen! Dat is natuurlijk al een hele grote stap, maar hoe moet je je verder voorbereiden op deze sollicitatie?  Wat is handig om te doen?

Informatie vergaren

Natuurlijk heb je niet klakkeloos en zonder voorbereiden gesolliciteerd op de eerste vacature die je zag, maar heb je je wel goed georiënteerd en bewust voor deze droombaan gekozen. Maar toch is het wel zo verstandig om je nog meer te verdiepen in het betreffende bedrijf en wat er van jou gevraagd zal worden zodat je je kan voorbereiden op de sollicitatie. Kijk online wat er over het bedrijf te vinden is, door bijvoorbeeld hun website te bezoeken of de zoekmachine te raadplegen, probeer er achter te komen wat ze precies doen en waar ze voor staan. Wat is hun doel of visie? Wat voor producten of diensten bieden ze aan? Wat voor een klantenkring hebben ze? Ook kan je reviews lezen, bekijken hoeveel medewerkers het bedrijf telt en rondvragen in je eigen netwerk. Alle informatie kan altijd weer van pas komen tijdens je sollicitatie! Heb je naar aanleiding van je onderzoek toch nog vragen? Bewaar ze voor de sollicitatie zelf, daar is altijd ruimte voor vragen!

Ook is het handig om je te voorbereiden op de inhoud van de vacature, wat er verwacht zal worden van je en wat je werkzaamheden zullen zijn. Tevens is het belangrijk om te bekijken waar het bedrijf precies zit qua locatie, zodat je op de dag van je sollicitatie niet voor verrassingen komt te staan wat betreft de reistijd. Zit het bedrijf in dezelfde plaats als waar je woont, dan weet je vast en zeker wel hoe lang je erover zal doen om op plaats van bestemming te komen. Maar het is altijd handig om eerst een keer te gaan kijken hoelang je erover rijdt, zodat je niet te laat op je gesprek zal komen. Ook dit is een onderdeel van je voorbereiden op je sollicitatie.

Bereid je antwoorden voor

Op het internet zijn veel voorbeelden te vinden van vragen die gesteld kunnen worden bij een sollicitatie. Het is goed  dit soort vragen even door te nemen, en de antwoorden hierop kan je natuurlijk al voorbereiden. Zorg dat je zelf ook weet wat jouw doelen zijn, wat je graag zou willen bereiken en formuleer dit op een juiste manier. Een onsamenhangend antwoord maakt nooit een juiste indruk! Natuurlijk is het ook belangrijk om eerlijk te zijn over bijvoorbeeld een werkloze periode, of een eventueel ontslag bij een eerdere werkgever. Dus zorg ervoor dat je weet wat er in je curriculum vitae staat en wat je hebt geschreven in je motivatiebrief zodat je tijdens je sollicitatie vragen hierover goed kan beantwoorden

De dag van het gesprek

Vandaag is de grote dag: Je hebt je sollicitatie. Natuurlijk zal dit gepaard gaan met de nodige zenuwen, want het is natuurlijk wel jouw droombaan! Je bent op tijd je bed uit gekomen, hebt een lekker kop koffie gezet en kleed je aan. Op naar je sollicitatie waar je zo naar uit kijkt! Maar van tevoren ben je je goed gaan voorbereiden,  dus waarom zou het niet goed komen? Je trekt nette zakelijke kleren aan, en stapt in de auto en rijdt via de route die je al uitgezocht hebt. Je bent ruim op tijd aanwezig voor je sollicitatie. Op naar een nieuwe uitdaging in je carrière, succes!