Ben jij bezig met motor lessen en doe je binnenkort theorie-examen? Door veel te oefenen kun je de stof sneller en beter onthouden. Dus doe dit dan ook! Want van fouten leer je. Als je examens oefent zal bovendien je zelfvertrouwen toenemen en je stress en zenuwen zullen afnemen. Maar wat voor vragen worden er dan gesteld op het examen van de motor theorie?

Handig om te weten

Begin met het aanschaffen van een (online) theorieboek en leer deze binnenstebuiten. Ongeveer 50% van de mensen slaagt de eerste keer, dus uiterste kennis is van belang. Het is ook handig om een online licentie aan te schaffen. Zo kun je online meteen examens oefenen.

Bij theorie.nl zijn de examens up-to-date en lopen deze gelijk met de werkwijze van het CBR. De website wordt gerund door oud-instructeurs, die veel kennis van zaken hebben. Zij geven aan dat het verstandig is om gespreid te leren. Hierdoor blijft de informatie het beste hangen. Ga dus niet 4 uur lang zitten blokken, maar pak ook je rust. Blijf vooral herhalen!

Probeer minimaal 10 oefen-examens te maken. Hier leer je het meest van. Maar het allerbelangrijkste is dat je op jezelf vertrouwt. Want als je de examenzaal inloopt met het gevoel dat je het toch niet gaat halen, dan gaat het hem natuurlijk ook niet worden.

Soorten vragen

Je krijgt op het theorie-examen verschillende soorten vragen:

  • De sleepvraag: Hierbij moet je antwoorden naar de juiste plaats slepen. Vaak wordt dit toegepast bij vragen over voorrangssituaties.
  • De single-sleepvraag: Hier hoef je maar slechts een antwoord naar de juiste plaats te slepen. Hierbij past bijvoorbeeld de vraag: ‘Wie heeft hier voorrang?’.
  • De invulvraag: Dit zijn lastige vragen. Het is de bedoeling dat je zelf iets invult. Een vraag die gesteld zou kunnen worden is: ‘Wat is de maximale snelheid op deze weg?’.
  • De hotspotvraag: Je moet een keuze maken tussen een aantal symbolen (of afbeeldingen).
  • De ja/nee-vraag
  • De meerkeuzevraag

Het examen

Voor het examen heb je 30 minuten de tijd, het examen bestaat uit 50 vragen en 2 testvragen. Hiervan moet je 44 vragen of meer goed beantwoorden om voor het theorie-examen te slagen. De vragen zullen worden gesteld aan de hand van verkeerssituaties. Het toetst je kennis van de verkeersregels, verkeersinzicht, verantwoordelijk rijgedrag, milieu en voertuigtechniek.

Als je recht hebt op extra tijd, bedraagt dit 15 minuten. Bovendien staat de mogelijkheid open om te kiezen voor een individueel theorie-examen. Hierbij krijg je dubbel zoveel de tijd en word je persoonlijk begeleid door een CBR-medewerker. Deze vorm van het theorie-examen is aan te raden als je bijvoorbeeld autisme hebt of last hebt van een ernstige vorm van faalangst.