Hoeveel kan ik lenen? Wanneer je een grote aankoop wilt of moet doen, dan is dat meestal de eerste vraag die je hebt. Er zijn veel aankopen die dermate groot zijn, dat je er het geld niet direct voor hebt liggen. In dat geval kan je aankloppen bij bijvoorbeeld een bank. Die kan je dan helpen door je het geld te lenen. Daar zitten voorwaarden aan. Daarom is het dus ook niet mogelijk om eindeloos te lenen. Er zit een maximum aan. Het is goed om te weten hoe je een idee krijgt van de hoogte hiervan.

Hoeveel kan je aflossen?

Eigenlijk is de vraag niet hoeveel kan ik lenen, maar hoeveel kan ik aflossen? Het is namelijk zo dat banken altijd kijken naar wat je realistisch gezien aankan als mens. Je kunt wel hele grote leningen afsluiten, maar als je nooit in staat zal zijn om dit af te lossen, dan heeft dat natuurlijk voor niemand zin. Er wordt dus bijvoorbeeld gekeken naar de hoogte van je inkomen. Aan de hand daarvan is het goed te bepalen wat er allemaal wel en niet mogelijk is voor jou als het om lenen gaat.

Andere leningen op jouw naam

De vraag: hoeveel kan ik lenen kan ook worden beantwoord aan de hand van andere leningen die je op je naam hebt staan, of hebt gehad. Wanneer je bijvoorbeeld al het nodige aan leningen hebt uitstaan, kan de bank ook bepalen dat je lening wat minder groot kan zijn. Die lasten worden immers ook meegerekend in wat er realistisch voor je mogelijk is. Het zijn al dit soort zaken die een rol spelen. Alle reden om daar dus goed op te letten. Heb je al leningen afgesloten, dan zal je daardoor minder kunnen lenen als je zou willen.

Een goede berekening maken

Wil je alvast een idee krijgen van wat er mogelijk is? Dan kan je daar ook al de nodige kennis over op doen. De vraag hoeveel kan ik lenen kan je bijvoorbeeld alvast deels beantwoorden door te kijken naar wat de online rekenmachines aangeven. Je vult daar je gegevens in, zoals bijvoorbeeld je inkomen en de andere leningen die je hebt. Aan de hand daarvan maakt de calculator dan een berekening. Zo heb je binnen enkele tellen inzicht in wat je precies kunt lenen. Dat maakt het voor jou wel zo gemakkelijk om alles te verzorgen.

Op Findio.nl lees je meer over dit onderwerp.