Het alternatief van lenen is sparen. Alleen duurt het vaak lang voordat je dan het bedrag bij elkaar hebt dat nodig is om iets te kunnen kopen. Stel, je hebt heel erg zin in een antieke Saab 92 maar die auto komt eigenlijk nooit op de markt en zeker niet in de staat zoals je die zojuist per ongeluk aantrof. Dat is dan een eenmalige kans maar je hebt niet genoeg op de bank staan om dit juweeltje aan te schaffen. Dan zijn er ook nog kapers op de kust, dus je moet meteen toeslaan. Dit is zo’n situatie waarbij lenen geld interessanter is dan sparen. Want als je het bedrag bij elkaar hebt gespaard, is de Saab allang met een andere eigenaar weggereden. Een goede reden om te lenen, ook al weet je dat je daarmee extra kosten maakt. Want lenen betekent eigenlijk altijd ook rente betalen.

Neem de rentekosten mee in de aanschaf

Dat is dan ook meteen het nadeel van lenen. Het verkregen geldbedrag moet wel terugbetaald en dan vermeerderd met kosten. In het voorbeeld van daarnet kun je zelf een inschatting maken. De Saab kostte 20.000 euro en de lening die je daarvoor afsluit is 5% met een looptijd van 5 jaar. Dat betekent dat je voor lenen geld van 20.000 euro uiteindelijk 5 x 5.000 = 2.500 euro extra kwijt bent. De Saab heeft je dan uiteindelijk 25.000 euro gekost en jij kunt inschatten of dat de moeite waard is van de aankoop.

Houd voor ogen waarvoor je leent

Daarnaast is er nog iets om over na te denken: je inkomen. Zie jij jezelf elke maand aflossing en rente voor die lening betalen? In dit voorbeeld is dat 333 euro aan aflossing en 84 euro aan rente, dus 417 euro in totaal. Nadat je dit bedrag elke maand betaalt moet er wel genoeg overblijven voor je levensonderhoud; je eten, drinken, energie, hypotheek, enzovoort. Lukt dat niet, dan is lenen geld geen goed idee. Bedenk ook even waarvoor je eigenlijk leent. Koop je een tweedehands Volkswagen voor 10.000 euro, dan zegt de garage bijvoorbeeld dat die nog wel een jaartje of vijf mee kan zonder grote kosten te maken. Ga je voor die Volkswagen nu een tienjarige lening afsluiten, dan ben je de laatste vijf jaar bezig met aflossen voor een auto die allang naar de sloop is gegaan.

Dure zaken kunnen kopen door lenen geld

Toch kan geld lenen een oplossing zijn voor een dure bruiloft, een wereldreis, een helaas nodige operatie, de verduurzaming van je huis, noem maar op. Leen wel slim en ga eerst verschillende geldaanbieders met elkaar vergelijken. Dat kan tegenwoordig heel makkelijk via vergelijkingssites op het internet. Online heb je binnen een paar minuten een heel rijtje offertes naar je scherm gehaald.

Banken en verzekeringen vergelijken | Geld.nl

Voorwaarden voor lenen geld

Besef wel dat veel aanbieders voorwaarden stellen aan een lening. Zij willen zekerheid dat je je lening terug kunt betalen. Daarom willen ze weten of je bijvoorbeeld vast werk hebt, dus een geregeld inkomen. En ook gaan ze je checken via het Bureau Krediet Registratie (de BKR). Daar kunnen ze zien hoe jouw financiële situatie is. Of je geen andere leningen hebt lopen met betalingsachterstanden, bijvoorbeeld. Ziet dat er allemaal goed uit, dan is lenen geld bij een geldverstrekker mogelijk.