Nee, een keyboard is geen piano. Het is wel een toetsinstrument maar kan veel instrumenten nabootsen. Zo krijg je er de geluiden van een orgel, een gitaar of saxofoon, van andere orkestinstrumenten, van drums en allerlei geluidseffecten allemaal uit. Op de achtergrond laat je zo ook een automatische begeleiding meespelen. Ideaal als solo-instrument of voor begeleiding van zang. Let wel: we hebben het hier over volwaardige keyboards, niet over de goedkope speelgoed achtige varianten. Van goede keyboards zijn minstens 61 toetsen aan te slaan. Zo’n klavier van 61 toetsen telt 5 octaven. Solo speel je met de rechterhand en voor het spelen van een begeleidingspartij gebruik je je linkerhand. Het mooie is dat de toetsen aanslaggevoelig kunnen zijn. Zo kun je keyboards zachter of harder laten klinken, al naar gelang de druk die je op een toets uitoefent. Dat heeft het dan wel weer gemeen met de piano.

Bijbehorende zaken bij het keyboard

Goede keyboards komen met een aantal accessoires. Een standaard voor het instrument zelf en een bankje voor je eigen zitvlak. Een hoofdtelefoon om niet anderen te storen als je muzikaal doende bent en een tas of koffer om het keyboard mee op reis te nemen. Ben je nog aan het leren spelen? Een keyboardboek is dan handig hoewel keyboards ook vaak een ingebouwde ‘lesmodus’ hebben. Ook een bladmuziek houder wordt standaard bij keyboards geleverd. Check wel even of je de voedingsadapter van het apparaat nog los bij moeten kopen of dat die bij de prijs in zit.

Pedaal galm

De keyboards hebben ook een ingang voor een zogenaamd sustain pedaal. Je hebt die niet beslist nodig. Maar een sustain pedaal zorgt er wel voor dat de toetsen even doorklinken terwijl je die toetsen dan niet langer ingedrukt hebt. Voor een galmend effect, zeg maar. Met zo’n pedaal gaat hij meer richting piano klinken. Toch verschilt het keyboard behoorlijk van de akoestische piano. Het omvat veel instrumenten en ook automatische begeleidingsstijlen en ritmes. Maar het kan niet tippen aan de klanken van een digitale piano.

Wat kun je zoal ‘hangen’ aan een keyboard?

Ook verstandig is om voor aankoop te kijken welke ingangen hij ‘aan boord’ heeft. Keyboards in het hogere prijssegment hebben altijd meer aansluitmogelijkheden. Nodig is een aansluiting voor een hoofdtelefoon en heel wenselijk is er eentje voor een sustain pedaal. Handig is een line-ingang zodat je er je smartphone of tablet op aan kunt sluiten. Zit er ook een line-uitgang in, dan kun je keyboards aansluiten op luidsprekers of een mengpaneel/geluidsinstallatie. Een eventuele microfooningang is handig als je wilt zingen tijdens het spelen.

Sound van het instrument

Aansluiten op externe speakers is handig. Maar ook zonder speakers redt een keyboard zich wel want die is meestal voorzien van minimaal twee interne luidsprekers. Check voor aankoop hoe het met deze luidsprekers is gesteld. Hebben ze een hoog genoeg wattage om sterk volume te produceren zonder dat het verschil tussen zachte en harde klanken wegvalt? Zijn ze redelijk groot, dan krijg je een betere basweergave. Sommige exemplaren hebben meer speakers ingebouwd en geven een nog mooier geluid.

Klik hier om direct online te bestellen bij de toetsenspecialist van Nederland.