Voor kleding motor vaardig stap je niet een normale boetiek binnen. Want motorrijders hebben wel jassen en broeken nodig die niet alleen leuk afkleden maar tegelijkertijd als textiel- of leerharnas het lichaam beschermen. En dan wellicht ook tegen wind of regen maar vooral in die zeldzame gevallen dat ze met hun bike onderuitgaan. Of in een ongeluk verzeild raken. Motorwinkels en speciale motorkleding shops bieden motorpakken en andere kleding die volgens de meest moderne snufjes ontworpen is. En dus ook vol protectoren zit, pads die de klap van een val moeten verzachten.

Kleding motor vriendelijke prijzen

Wie voor het eerst naar motorkleding winkelt, ziet wellicht door de bomen het bos niet meer. Teveel prijzen en teveel merken. Dat komt natuurlijk omdat het ene motorpak het andere niet is. Je kunt basic gekleed in het zadel komen of als een ware astronaut, voorzien van alle high tech die je maar kunt bedenken. Er zijn zelfs motorpakken met airbag bescherming! De beginnende rijder of iemand die zo nu en dan de motor pakt hoeft niet de sterallures van een peperdure motoroutfit. Die is dan eigenlijk voor zijn motorkledij vrij schappelijk uit en thuis. Maar ook dan: waar op te letten bij kleding motor waardig?

Toer outfit

Heb je plannen om geregeld met de motor te gaan toeren? Kies dan voor een heel gangbare toer outfit. Daar kun je diverse weertypes al goed mee aan. De toerjassen zijn dan waterdicht en de pasvorm is wat langer. De jas bestaat uit laagjes met ventilatieritsen. Zo kan de jas aangepast voor warm of wat kouder klimaat. De motorbroek kan bij de toer outfit over de gewone broek getrokken. Laarzen en handschoenen zijn vrij basic.

De vier essentiële stukken kleding motor minded

Los van de helm heb je voor je motorkleding als set de ‘grote vier’ nodig:

• Motorlaarzen

• Motorhandschoenen

• Motorjas

• Motorbroek

Een eenvoudige toer set kost je dan aan kleding zo rond de 375 en 400 euro. Dat is dan wel een basis. Als de kou ietwat begint te snijden, zijn je handen de eersten die gaan protesteren. Dan zijn de handschoenen niet weerbaar genoeg tegen de kou. Sowieso is het aan te raden diverse sets handschoenen paraat te houden: voor koud weer, voor warme dagen en voor de mid season periode.

Sport toer outfit

Met ‘sport toer’ is bedoeld: kleding motor vriendelijk voor alle ritten die je maakt die iets avontuurlijker zijn dan simpelweg toeren; maar nog niet geschikt zijn voor echte sportprestaties. De kleding set is meer nauwsluitend dan bij een toer outfit. Omdat je zithouding op de bike wat sportiever oogt, is de motorjas kort aan de voorkant en wat langer aan de achterzijde. De broek kan nog iets strakker uitgevoerd dan die van de toer outfit vanwege de snelheden die sportief rijden gebiedt; dit om het wapperen van de broek tegen te gaan. Omdat de snelheid verhoogd is als sportieve rijder, wordt de veiligheid ook belangrijker. Dat zie je in de motorkleding terug door goede kwaliteit membranen, hoge slijtvastheid van de stof en kwaliteit pads. In het segment kleding motor geldt voor de motor handschoenen nu nog meer dat je een goede feel moet hebben met je stuur. Denk qua setprijs aan 500 tot 550 euro.