Het kopen van een nieuwe eettafel doe je niet in 1-2-3. De oriëntatiefase neemt wat tijd in beslag om je zeker wil zijn van je keuze. Dat is helemaal niet gek. Een nieuwe tafel is nu eenmaal een flinke investering. Ben je bijvoorbeeld geïnteresseerd in een ovale tafel? Dan hebben we vijf tips voor je die je helpen bij het maken van je keuze.

Tip 1: verschillende ovale vormen

Ben je er al zeker van dat je een klassieke ovale tafel wil kopen? Dan ben je al een heel eind. Maar wist je dat er tegenwoordig ook andere vormen zijn die onder de categorie ovaal vallen? Zo is Deens ovaal de laatste maanden echt aan een opmars bezig. Bij Deens ovaal zijn de kopse kanten recht waardoor er twee volwaardige zitplaatsen ontstaan. Ideaal voor grote gezinnen en veel gezellige eetmomenten.

Daarnaast heb je bijvoorbeeld vormen als half ovaal en halve cirkel die de gulden middenweg vormen tussen rechthoekig en ovaal. Bij een halve cirkel tafelblad zijn de lange zijden recht, terwijl de kopse kanten rond zijn.

Tip 2: kies de juiste maat

Dubben over de juiste maat van je nieuwe aanwinst. We kennen het allemaal. Als je een oude tafel gaat vervangen, heb je al een mooie indicatie van wat je nodig hebt, maar bij een verhuizing kan het lastig zijn. Breng daarom alle maten van de ruimte in kaart en houd in je achterhoofd hoeveel mensen je kwijt wil aan je nieuwe aanwinst. Voor een zitplaats reken je ongeveer 70 cm.

Tip 3: vergeet het onderstel niet

Bij een nieuwe tafel focus je je al snel op het tafelblad, maar de basis van je tafel is natuurlijk minstens zo belangrijk. Kies je voor staal of ga je voor de volledige houtlook? Probeer meteen rekening te houden met de positie van je eetkamerstoelen en de beenruimte. Zo voorkom je dat stoelen in aanraking komen het het onderstel. Extra tip: een stalen onderstel kan vaak met poedercoating in een gewenste kleur gespoten worden.

Tip 4: kies het mooiste materiaal

Binnen de wereld van hout is ontzettend veel mogelijk. Ben je fan van een zo strak mogelijk tafelblad, of kies je juist liever voor een boomstam of een blad waarbij de scheuren en noesten niet zijn weggehaald? Goed nieuws: het is allemaal mogelijk. Neem het daarom mee in je overwegingen.

Tip 5: denk in kleuren

Bij een eikenhouten tafelblad denk je misschien aan een typische, bruine houtkleur, maar dit hoeft natuurlijk niet per se. Er zijn ontzettend veel smaken op het gebied van kleur en dat betekent dat er een mooie mogelijkheid is om je nieuwe aanwinst met de rest van je interieur te matchen. Of het nu gaat om een crèmekleur die neigt naar wit, of juist zwart: het zijn allemaal opties.

Denk in mogelijkheden

Zoals je ziet zijn er veel specificaties van je nieuwe tafel waar je over na moet denken en waar je invloed op hebt. Denk vooral in mogelijkheden en dan komt het met die nieuwe eettafel helemaal goed!