Wanneer er reparaties aan je dak nodig zijn, of als je dak gerenoveerd moet worden kun je een dakdekker inschakelen. Ook voor spoedklussen zoals na een storm of door een lekkage staat deze dakspecialist voor je klaar. Ontdek in dit artikel alles over de werkzaamheden en expertises van een dakdekker. 

Onderhoud aan je dak of dakpannen

De meeste daken gaan lang mee, maar toch is het verstandig om je dak ieder jaar te laten inspecteren en een onderhoudsbeurt te geven door een professionele dakdekker, zeker wanneer je in een ouder huis woont. Dit is preventief goed om te doen, om problemen, grootschalige lekkages of schade te voorkomen. Ook kun je wanneer je vermoedt dat er een beginnende lekkage of ander probleem is het best zo snel mogelijk een dakdekker op die plek laten komen om de staat van je dak te controleren. 

Tijdens een jaarlijkse onderhoudsbeurt wordt je dak gereinigd en gecontroleerd of de dakgoten en afvoeren bijvoorbeeld nog goed functioneren, de staat van je dakpannen wordt beoordeeld, en eventueel wordt er een nieuwe beschermingslaag aangebracht(coating). Ook kunnen er kleine reparaties of herstelwerkzaamheden worden uitgevoerd aan je dak. 

Dakrenovaties en isolatieplaatsing

Soms is je dak zo verouderd dat er een gehele renovatie moet plaatsvinden, en een nieuwe dakbedekking moet worden geplaatst. Veel gekozen soorten voor dakbedekking zijn: 

  • Bitumen (dakleer)
  • Dakpannen van natuurlijke leisteen, gebakken klei of geperste beton 
  • EPDM
  • Dakplaten
  • Rieten dakbedekking
  • Groendak
  • Zinken dakbedekking 

De soort dakbedekking hangt af van het type dak dat je hebt. Voor een hellend dak worden er andere materialen gebruikt dan voor een plat dak. Ook kun je bij een dakrenovatie een nieuw isolatiesysteem laten plaatsen door een dakdekker. Bekende soorten dakisolatie materiaal zijn bijvoorbeeld PUR-dakisolatie of isolatieplaten, gespoten glaswol, papiervlokken of houtwol. 

Dakreparaties 

Ook voor een kleinschalige dakreparatie is een specialist nodig. Een dakdekker kan bijvoorbeeld kleinere plaatselijke dakreparaties doen, zoals in het geval van een lekkage nieuwe stroken dakbedekking over de schade plekken heen te branden of lijmen, of de dakgoten vervangen.

Het is belangrijk om op tijd te handelen bij schade aan het dak. Een kleine scheur kan vaak uitlopen tot een groter probleem.