Je eigen huis verduurzamen is een van de grootste hypes van dit moment. Hype is eigenlijk een te negatieve benaming, want inmiddels kunne we wel van een langetermijntrend spreken als het over verduurzaming op het gebied van wonen gaat. Op welke manieren kun je huis het beste verduurzamen, bijvoorbeeld door een groene stadswoning te creëren? Welke verduurzamingsmaatregelen leveren relatief gezien veel energie- en milieuwinst op? In dit blog kun je terecht als je op zoek bent naar de beste en voordeligste manieren om duurzamer te wonen

Slim isoleren levert de meeste energiewinst op

Door enkele slimme isolatiemaatregelen te nemen, kun je een groene stadswoning creëren. Het isoleren van je dak, de vloer en/of de spouwmuren zijn drie soorten isolerende maatregelen die qua energiebesparing, dus financieel, en ook milieutechnisch het meeste opleveren. Je kunt met dit soort maatregelen al snel tientallen procenten CO2-uitstoot voorkomen en jouw gas- en/of elektriciteitsrekening met vaak wel honderden euro’s verlagen. Tel uit je winst!

Kies voor een groendak op je stadswoning

Je woning verduurzamen hoef je niet alleen te doen via isolatie-aanpassingen. Een originele manier om een groene stadswoning te creëren, is door een groendak op je woning aan te leggen. Groendaken zijn woningdaken, die geen traditionele dakbedekking hebben, maar ‘bekleed’ zijn met planten, struiken, soms zelfs bomen en/of gras. Dit type stadswoningen komt steeds vaker voor, wat niet vreemd is vanwege de diverse voordelen die deze manier van wonen heeft. Groendaken zien er niet allen natuurlijk en vrolijk uit, maar helpen ook de luchtkwaliteit in steden te verbeteren. Planten, struiken, bloemen en bomen zuiveren namelijk de lucht van CO2 en helpen zo om steden leefbaar te houden!

Kies zeker voor isolatieglas als je nu enkel glas hebt

In Nederland zijn er, anders dan je zou verwachten, nog tienduizenden huishoudens die in een appartement, bedrijf of boerderij wonen en daar enkel glas in hebben zitten. Enkel glas heeft een erg slechte isolatiewaarde, waardoor er veel onnodige energie ontsnapt en de energierekening onnodig hoog oploopt. Zit jijzelf in deze situatie en wil je duurzamer gaan wonen? Dan is het echt aan te raden om snel dubbel (HR++) of liever nog driedubbel (HR+++) glas in jouw woning of bedrijfspand te laten installeren door een professioneel glaszetbedrijf. Je zult al snel merken dat het in huis een stuk comfortabeler wordt qua temperatuur. En dat je jaarlijkse energienota aanzienlijk prettiger wordt om naar te kijken.