Als jij informatie gaat inwinnen over de gietvloer, dan kom je vooral lof tegen. En het is inderdaad zo dat deze vloer voornamelijk voordelen kent. Gietvloeren zijn onderhoudsarm, modern en strak, hygiënisch, hypoallergeen, duurzaam, perfect te combineren met vloerverwarming en in een groot aantal uitvoeringen te krijgen. Er lijken dus alleen maar voordelen gepaard te gaan met deze vloer. Toch zijn er ook enkele nadelen te noemen, maar of dat ook echt nadelen zijn, dat valt te betwijfelen. Lees hier over de keerzijde van de medaille en bepaal zelf of deze nadelen je keuze beïnvloeden.
Een gietvloer is duurder dan gemiddeld
Dit nadeel klopt, want voor een gietvloer ben je gemiddeld ongeveer 80 tot 120 euro per vierkante meter kwijt. Dat is duurder dan wat je voor de meeste vloersoorten betaalt. Hier staan echter enkele punten tegenover, waardoor de prijs van gietvloeren ook erg meevalt. Zo gaat een gietvloer tientallen jaren mee en kun je er zeker 50 jaar gebruik van maken. Op de lange termijn is de prijs dus niet zo hoog. Er zijn ook goedkopere gietvloeren te krijgen, zoals troffel vloeren, grindvloeren en steentapijt. Het uiterlijk dat je dan genereert is vergelijkbaar met die van de standaard gietvloer, maar de prijzen beginnen bij 30 euro per vierkante meter. Werk je met een strak budget, dan is dat zeker een optie om te overwegen.
Gietvloeren zijn lastig te repareren
Een mooie gietvloer is glad en strak en vertoont geen oneffenheden. Het is een perfecte toevoeging aan minimalistische interieurs, maar in zoveel verschillende variaties te krijgen dat het in geen enkel interieur misstaat. Gietvloeren zijn ook sterk en duurzaam en zullen niet snel beschadigen. Als een specialist de ondergrond niet goed heeft voorbereid of de verkeerde harssoort heeft gebruikt bij vloerverwarming, dan kunnen er barsten en scheuren ontstaan. Deze zijn lastig te repareren, omdat de effen vloer dan wordt onderbroken. Een goede specialist kan dit wel doen, maar er is altijd een kans dat de reparatie zichtbaar blijft. Slijtage zal ook niet snel voorkomen en daar krijg je pas in een veel later stadium mee te maken. Gelukkig kan dat gemakkelijk worden weggewerkt met een nieuwe toplaag. Dat is dan ook een uitstekende manier om nog wat extra levensjaren aan je gietvloer toe te voegen als deze al wat ouder is geworden.
Het duurt lang om een gietvloer te leggen
Gietvloeren worden in verschillende lagen op de vloer aangebracht. Er is een egalisatielaag, een laag met de kleur en een toplaag en vaak zijn dit er meer. Elke laag moet individueel drogen en daar staat ongeveer een dag per laag voor. Bij vier lagen is een vakman dus minimaal vier dagen bezig en tijdens die dagen moeten de ruimtes leeg zijn en kun je deze niet betreden. Dat is lastig, maar gezien de lange levensduur zeker acceptabel. Als de gietvloer klaar is hoef je deze de eerste 50 jaar niet te vervangen. Een paar dagen overlast heb je daar vast graag voor over.