Een bedrijf kan kiezen voor zakelijke financiering om het bedrijf bijvoorbeeld goed te laten draaien of een grote investering te maken. Op het moment dat je als bedrijf kiest voor zakelijke financiering, krijg je te maken met de zakelijke rente. Geld lenen, kost namelijk ook geld. Het is om die reden dan ook belangrijk dat je rekening houdt met de bijkomende rente. Wil je graag meer weten over de zakelijke rente? Lees dan snel verder voor meer informatie. 

Opbouw van de rente 

De zakelijke rente is opgebouwd op basis van verschillende belangrijke elementen. Het begint bij de marktrente. Geld wordt ingekocht op de geldmarkt en daar worden kosten voor gemaakt. Dit valt onder deze marktrente. Daarnaast is het belangrijk dat een bank een kapitaalbuffer heeft. Om die reden spelen kapitaalkosten een rol bij de zakelijke rente. 

Een bank wil natuurlijk wel winst maken als jij voor zakelijke financiering kiest. Dit wordt ook wel de marge genoemd. Daarbij komen de operationele kosten die bestaan uit onder andere het personeel en de systemen. Het laatste element zijn de risicokosten. De naam verklapt eigenlijk al wat het is, maar dit zijn de kosten die gemaakt worden indien je de lening niet aflost. 

Looptijd van de rente

Wanneer je kiest voor een zakelijke lening, is het niet mogelijk om het leenbedrag weer in één keer terug te betalen. Dan had je natuurlijk geen zakelijke lening hoeven aan te vragen. Om die reden is het de bedoeling dat er een looptijd wordt afgesproken. De looptijd heeft betrekking op het terugbetalen van het leenbedrag. Je kan het eigenlijk zien als een periode waarin je de zakelijke lening gaat terugbetalen. 

Kies je voor een lange looptijd? Dan kan je ervan uitgaan dat je te maken krijgt met een hoge rente. Rente bedrijfslening is onder andere hoger door de prijzen op de geldmarkt. Niemand weet precies hoe alles gaat verlopen. Dit kan risico’s met zich meebrengen op de lange termijn. Dat is de reden dat het rentepercentage hoger wanneer de looptijd ook lang is. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden. 

Tips zakelijke rente 

Het is belangrijk dat je akkoord gaat met de zakelijke rente. Zonder die rente kan je namelijk niet zakelijke financiering aanvragen. Je kan het beste meerdere offertes aanvragen. Zorg ervoor dat je weet wat de bedoeling is op het gebied van de zakelijke rente. Moet je de zakelijke rente per maand betalen of juist per jaar? Dit kan voor veel mensen een grote rol spelen bij het maken van een keuze voor zakelijke financiering. 

Verder is het verstandig om te kiezen voor een korte looptijd voor de rente. Het rentepercentage wordt namelijk hoger als je kiest voor een lange looptijd. Zorg er wel voor dat je het kan terugbetalen op het moment dat je kiest voor een korte looptijd. De maandelijks kosten worden in dat geval hoger. Dit zijn een aantal belangrijke tips die je kan gebruiken op het gebied van rente bij zakelijke financiering. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Klik hier voor meer informatie omtrent de zakelijke financiering.